Starostlivost o sklo
Nie ste prvym ani poslednym clovekom, ktory ma nocne more z cistenia skla. S malymi predmetmi mozeme zabojovat v kuchynskom dreze, vani alebo umyvacke riadu, horsie je to s nadrozmernymi a napevno umiestnenymi predmetmi. Ako na to, aby sme sa zbavili spiny, nezanechali smuhy a neziskali pri tom ako bonus peknu svalovicu? Pomoze nam tychto niekolko zakladnych pravidiel:
- Je jedno aky saponat pouzijeme, ak ho nerozriedime cisto.Zda sa to az banalne, ale vskutku, castou chybou je kvalita vody a cistota nadob, ktore pouzivame. Idealne je pouzivat destilovanu alebo filtrovanu vodu zbavenu mineralov, ktore sa mozu usadzat na povrchu.
- Ocot to zachrani.Ak nemame ziadny cistiaci prostriedok alebo mame setrny rezim a hladame lacnejsiu alternativu, ocot je riesenim. Zmiesanim octu a vody v pomere 1:1 ziskame zmes, ktoru mozeme nastriekat na sklo a zotriet. Kratko po pouziti je citit jeho charakteristicky zapach, preto je vhodnejsi na vonkajsie pouzitie.
- Menej je viac.Rozumieme tomu, ze octom alebo okenou nie je mozne vycistit mastnotu. Ak nas okolnosti donutia siahnut po niecom, co obsahuje mydlo, radsej s nim setrime. Na vycistenie mastnoty je postacujuce male mnozstvo mydla. Privela mydla neznamena, ze nieco viac vycistime, ale zarucene znamena to, ze sa poriadne zapotime, kym potom z povrchu odstranime vsetky tie male bodky, ktore zanechava.
- Ziadne kuchynske utierky. Ak ich mate vo svojom balicku prvej pomoci, zahodte ich. Nezbavia Vas smuh a budete mat navyse na skle zvysky prachu z celulozy. Vo vybave by nemala chybat spongia alebo handra z mikrovlakien.
- Koza na zaver.Koza, semis a mikrovlakna nam pomahaju zbavit sa poslednych skvrniek. Pouzity material musi byt makky a cisty, suchy, s kratkym vlasom.
Zo vsetkych uvedenych pravidiel je asi najdolezitejsie pouzit pri odstranovani mastnych zvyskov primerane mnozstvo prostriedkov, ktore obsahuju mydlo. Vylestit okna alebo moderne presklene steny bude potom podstatne lahsie. Kde nie je pena, nie su ani bublinky a nekonecne zbavovanie sa ich pozostatkov.