Podnikanie musí fungovať ako hodinky
Som človek, ktorý sa rád poučí na chybách a prešľapoch druhých. Veď sa to tak aj hovorí, nie? Že múdry človek sa učí na chybách druhých, hlúpy na tých svojich. S týmto názorom sa úplne nestotožňujem, pretože vlastná skúsenosť, je proste vlastná skúsenosť. Nasledujúce rady pre všetkých podnikateľov, však budú inšpirované práve mojim známym, ktorí má živnosť, nezarába a nevie prečo. Ja viem prečo, no dotyčný si nedá poradiť ani za svet.
Pozor na čas
Tento môj kamarát má kaviareň. Otváracia doba na dverách aj na internetovej stránke, je uvedená od ôsmej ráno. Minule som šiel po meste a chcel si u neho dať kávu. Bolo pol deviatej no kaviareň bola zatvorená, a to bez akéhokoľvek upozornenia alebo oznamu na dverách. Podobná situácia sa mi stala ešte dvakrát. Podnikatelia, otváracie hodiny pre vás musia byť jedným z najväčších záväzkov ku vašim zákazníkom.
Laťku posúvajte hore
Druhý problém v podnikaní môjho známeho je, že niekedy predával naozaj geniálnu kávu. Bol som ochotný prejsť celé mesto, aby som si dal kávu práve u neho. Po nejakom roku, však začal kupovať kávu, ktorá sa nedala piť. Sem tam sa u neho objavila aj tá dobrá, ale bola to skôr výnimka. Ak si svojich zákazníkov naučíte na kvalitu, nemôžete čakať, že vám ostanú verní aj potom, čo kvalitu rapídne znížite.
Musíte sa obmedziť
Keď zarábate na seba, tak na to nesmiete zabúdať. Uvediem to na ďalšom príklade z podnikania tohto kávičkára. Podnik má oficiálne otvorený do deviatej večer. Raz som bol svedkom toho, ako u neho sedela partia desiatich ľudí, objednávali si neustále nové pitie aj nejaké pokrmy čo tam má a keď padla deviata, pán podnikateľ prišiel ku stolu a všetkých požiadal, aby odišli, pretože je záverečná. Skupinka ľudí ho presviedčala, že mu urobia slušný účet. On však nepovolili. Keď podnikáte, musíte počítať s tým, že by ste sa niekedy mali obmedziť, pretože z toho zarobíte.